Dankzij een nieuwe reeks van het programma “Boer zoekt vrouw”, nu zelfs internationaal, is er veel aandacht voor de liefde op de boerderij. Maar wat als deze liefde ver te zoeken is? Wat als het in het huwelijk niet goed meer loopt en er besloten is om te gaan scheiden? Dan is het zaak om deskundige bijstand in te schakelen. De belangen zijn immers groot. Niet alleen het huwelijk dient te worden afgewikkeld, ook heeft de echtscheiding gevolgen voor de boerderij.
Als er (minderjarige) kinderen zijn, heeft de echtscheiding ook voor hen gevolgen. Om met de minderjarige kinderen te beginnen: de wet verplicht ouders om –in geval van scheiding- een zogenaamd ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan dienen de ouders afspraken te maken over het hoofdverblijf van de kinderen, de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken (“omgangsregeling”) en de manier waarop de ouders de kosten van de kinderen bestrijden (“kinderalimentatie”). Vaak heeft men begeleiding nodig om vorm te geven aan het ouderschap na echtscheiding. Het is belangrijk om te realiseren dat men als partners wel kan scheiden, maar men blijft na de echtscheiding collega-ouders.
Dan de financiële kant van de zaak. In de agrarische sector worden meer huwelijken gesloten waarbij huwelijkse voorwaarden zijn overeengekomen dan in de niet-agrarische sector. Er zijn echter diverse soorten huwelijkse voorwaarden, bijvoorbeeld de zogenaamde “koude uitsluiting”, waarbij de vermogens strikt gescheiden zijn en blijven al dan niet gecombineerd met een periodiek verrekenbeding . Een dergelijk beding houdt in dat het overgespaard inkomen jaarlijks dient te worden verrekend. Indien echter niet jaarlijks uitvoering is gegeven aan het verrekenbeding, kan dit erin resulteren dat er bij het einde van het huwelijk door echtscheiding moet worden afgerekend als ware er een gemeenschap van goederen. Als er geen huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, is sprake van een gemeenschap van goederen. Bij echtscheiding zal het aanwezige vermogen bij helfte dienen te worden gedeeld. Het vermogen is echter geïnvesteerd in het bedrijf. Een uitbetaling aan degene die het bedrijf niet voortzet, kan tot het gevolg hebben dat de onderneming dient te worden gestaakt. Dit is echter meestal niet wat men wil. Enerzijds niet omdat de onderneming vaak door de inspanning van beiden is opgebouwd, anderzijds niet omdat wellicht één van de kinderen in de toekomst de onderneming wenst voort te zetten. Daarbij komt dat als de onderneming gestaakt dient te worden, er geen inkomen meer uit gegenereerd kan worden hetgeen weer directe gevolgen heeft voor de draagkracht in het kader van de onderhoudsverplichtingen.
Kortom, het betreft hier complexe materie. Om tot een zorgvuldige afwikkeling van de scheiding te komen is het derhalve zaak om deskundige bijstand in te schakelen. Als u het samen eens bent over de voorgenomen echtscheiding en samen afspraken wilt maken over de gevolgen van de echtscheiding, is het verstandig een gespecialiseerde advocaat-mediator in te schakelen. Indien u meer over personen- en familierecht wilt lezen, lees hier verder.