Concurrentiebeding aanvechten

Foto van Jaap Feitsma | Advocaat
Jaap Feitsma | Advocaat

Dit artikel is geschreven door Jaap Feitsma, een ervaren advocaat in de algemene civiele praktijk.

Concurrentiebeding aanvechten
Inhoudsopgave

Een concurrentiebeding aanvechten bij de rechter kan in bepaalde gevallen nodig zijn. Bijvoorbeeld als u op zoek bent naar een nieuwe baan of u wilt graag switchen van baan, maar u wordt tegengehouden door een concurrentiebeding bij uw huidige werkgever. Zo’n beding kan u aardig belemmeren in de zoektocht naar een nieuwe baan. Wanneer is een concurrentiebeding aanvechten mogelijk?

Waarom een concurrentiebeding aanvechten?

Als u wel een nieuwe baan accepteert en denkt dat het wel meevalt met het concurrentiebeding, dan kan dit negatief voor u uitpakken. Het overtreden van een concurrentiebeding kan ertoe leiden dat uw voormalige werkgever eist dat u uw nieuwe werkzaamheden moet staken of dat u een fikse boete moet betalen.

Als u van mening bent dat de voorwaarden in uw concurrentiebeding onredelijk bezwarend zijn, dan kunt u wellicht het concurrentiebeding aanvechten bij de kantonrechter. Een concurrentiebeding mag er namelijk niet voor zorgen dat het u onmogelijk wordt gemaakt om ander werk te vinden.

Wetgeving concurrentiebeding aanvechten

Een rechter kan op grond van art. 7:653 lid 3 sub b BW een concurrentiebeding geheel vernietigen als, vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen, dit niet noodzakelijk is. Er wordt hierbij een belangenafweging gemaakt waarbij er wordt gekeken of de werknemer door het concurrentiebeding, in verhouding tot de werkgever die baat heeft bij het beding, onbillijk wordt benadeeld.

Hoe kunt u een concurrentiebeding op de juiste manier aanvechten?

U kunt een concurrentiebeding aanvechten door een procedure te starten bij de kantonrechter. Een arbeidsrecht advocaat kan u hierbij helpen. Dit kunt u al doen voordat u ontslag neemt. De kantonrechter kan dan besluiten om het concurrentiebeding gedeeltelijk of in zijn geheel te vernietigen of de voorwaarden te matigen. Is er haast geboden? Dan kan er ook een kort geding worden opgestart.

Onredelijke voorwaarden aanvechten

Onredelijke voorwaarden in een concurrentiebeding aanvechten kan onder meer in de volgende gevallen:

  • De tijdsduur van het concurrentiebeding is te lang. Vaak wordt een maximum tijdsduur van een jaar aangehouden;
  • Het belang van de werkgever weegt niet op tegen het belang van de werknemer bij het vinden van een nieuwe baan;
  • De werknemer is bij de voormalige werkgever van functie geswitcht, zonder dat er een nieuw concurrentiebeding is overeengekomen;
  • De lijst met potentiële werkgevers die is opgenomen in het concurrentiebeding is te uitgebreid.

Een rechter kan bijvoorbeeld tot het oordeel komen dat het beding geheel ongeldig is of dat de geografische reikwijdte moet worden ingeperkt.

Aanvechten met een kort geding bij de rechter

Het is ook mogelijk om een concurrentiebeding aan te vechten via een kort geding. Voordeel hiervan is dat u vaak al binnen twee maanden een oordeel van de rechter hebt. Meestal is dan een bodemprocedure niet meer nodig. Het is raadzaam om hiervoor een arbeidsrecht advocaat in te schakelen die goed op de hoogte is van de nieuwste regels en de laatste jurisprudentie.

Voorbeelden van zaken

  • Een voorbeeld waarbij een concurrentiebeding onterecht was opgenomen, is een zaak waarin de werknemer geen toegang had tot vertrouwelijke informatie of klantgegevens. De werkgever kon hierdoor niet aantonen dat er een te beschermen belang was. Het concurrentiebeding werd door de rechter geschorst (ECLI:NL:RBNHO:2022:10304).
  • Een ander voorbeeld is die waarbij de rechter een concurrentiebeding van vijf jaar buitensporig vond. De rechter besloot het concurrentiebeding te matigen tot een jaar, dan wel 18 maanden (ECLI:NL:GHSHE:2017:1784).

Wanneer zal een rechter een concurrentiebeding nietig verklaren?

Een concurrentiebeding aanvechten heeft als doel om het concurrentiebeding nietig te verklaren of af te zwakken. De rechter toetst het concurrentiebeding en maakt een belangenafweging tussen de werkgever (het beschermen van het bedrijf) en de werknemer (het vinden van een nieuwe baan). Daarbij kijkt de rechter naar de redelijkheid van de beperkingen, wat er is afgesproken in het concurrentiebeding en wat partijen verwachtten toen zij het contact tekenden. Ook spelen veranderingen na het het aangaan van de arbeidsovereenkomst een rol bij de beoordeling, zoals een functiewijziging of een bedrijfsovername.

Concurrentiebeding aanvechten met een ervaren advocaat

Het is verstandig om een concurrentiebeding aan te vechten met een ervaren advocaat. Neemt u vrijblijvend contact op met een van onze specialisten in het arbeidsrecht en zij kunnen u adviseren en zo nodig bijstaan in een procedure.

Jaap Feitsma | Advocaat

Mijn naam is Jaap Feitsma en ik ben advocaat bij Defenz Advocaten. Met meer dan 7 jaar ervaring houd ik me bezig met de algemene civiele praktijk. Ik ben ervaren in arbeidsrecht, bouwrecht, huurrecht en aardbevingsschades.

Bent u op zoek naar een gemotiveerde advocaat die altijd het hoogst haalbare voor zijn cliënt wil halen?

Bel naar 06 30 20 63 77 of mail naar feitsma@defenz.nl voor een laagdrempelig en gratis oriëntatiegesprek.