Advocaten en juristen nemen de term finale kwijting vaak in de mond. Het kondigt het einde van een geschil of een arbeidsovereenkomst aan. Een finale kwijting (ook wel kwijtingsbeding genoemd) wordt meestal opgenomen in een vaststellingsovereenkomst. In het arbeidsrecht zien we het vaak gebruikt, als werkgever en werknemer met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan, maar het kan in alle rechtsgebieden worden toegepast.
Wat is finale kwijting?
Finale kwijting is een standaardbepaling die wordt opgenomen in een overeenkomst. Dit kan een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst zijn. De bepaling finale kwijting houdt in dat partijen na het uitvoeren van de betreffende overeenkomst over en weer niets meer van elkaar te vorderen hebben. Dat betekent dat de partijen die de overeenkomst ondertekenen over het betreffende onderwerp nadien geen vorderingen meer kunnen instellen jegens de ander en dat alles is afgewikkeld.
Finale kwijting voorbeeld
Een voorbeeld formulering van een kwijtingsbeding die vaak wordt opgenomen in een overeenkomst is:
“Partijen hebben na nakoming van hun verplichtingen uit deze overeenkomst niets meer van elkaar te vorderen. Zij verlenen elkaar over en weer finale kwijting.”
Wanneer verleen je finale kwijting?
Finale kwijting wordt vaak verleend bij het einde van het geschil, bijvoorbeeld als partijen overeenstemming hebben bereikt over een terug te betalen lening en een schikking hebben getroffen. Het kan ook worden verleend bij het einde van een arbeidsovereenkomst. Partijen doen dit met het oog om duidelijkheid te geven en onzekerheid over mogelijke toekomstige vorderingen weg te nemen. Zo kunnen bij het einde van een arbeidsovereenkomst de werkgever en de werknemer na een finale kwijting geen geld meer eisen van de ander.
Hoe wordt finale kwijting verleend?
Zoals gezegd wordt het kwijtingsbeding opgenomen in een overeenkomst. Het is van belang dat hierin nauwkeurig wordt omschreven op welke onderwerpen de finale kwijting betrekking heeft, om hierover latere onduidelijkheid te voorkomen. Let er hierbij op dat alles zo volledig mogelijk wordt omschreven, omdat u anders misschien per ongeluk afstand doet van uw rechten. Daarnaast is het handig om in de overeenkomst aan te geven of de finale kwijting direct ingaat of pas na het uitvoeren van de overeenkomst.
Reikwijdte
Vraag is of finale kwijting ook altijd een einde aan het geschil maakt en of dit allesomvattend is. Het antwoord hierop is nee. Een mooi voorbeeld is de uitspraak van het Hof Amsterdam van 8 mei 2018.
In deze zaak had een werkgever met zijn werknemer een vaststellingsovereenkomst gesloten waarin een kwijtingsbeding was opgenomen. Pas later kwam aan het licht dat de werknemer gedurende zijn dienstbetrekking gelden had verduisterd en witgewassen en valsheid in geschrifte had gepleegd, waardoor de werkgever meer dan € 2 miljoen schade had geleden. Hierover zei het Hof dat het kwijtingsbeding betrekking heeft op rechten die betrekking hebben op de onzekerheden of de geschillen die tot de vaststellingsovereenkomst aanleiding hebben gegeven. Rechten en vorderingen waarvan de werkgever het bestaan ten tijde van het aangaan van de vaststellingsovereenkomst niet kende vallen hier niet onder (ECLI:NL:GHAMS:2018:1641).
Het is aan de beoordeling van de rechter of iets wel of niet onder de finale kwijting valt. Hierbij zijn alle omstandigheden van het geval bepalend. Daarom is het belangrijk om bij het opstellen van een kwijtingsbeding een advocaat te raadplegen.
Uitzondering op finale kwijting
Samengevat komt het erop neer dat, als er eenmaal finale kwijting is verleend, partijen daar later niet meer op terug kunnen komen. Zijn er dan helemaal geen uitzonderingen op finale kwijting? Zoals ik hiervoor al aangaf is een finale kwijting niet altijd absoluut. Daarnaast zijn er nog enkele uitzonderingen van toepassing:
Wilsgebrek
Wanneer de overeenkomst tot stand is gekomen terwijl er sprake was van een wilsgebrek, kan de overeenkomst worden vernietigd. Vernietiging heeft terugwerkende kracht, dit betekent dat de finale kwijting niet meer geldt. Wilsgebreken zijn bedreiging, bedrog, misbruik van omstandigheden of dwaling.
Bent u van mening dat er sprake was van een wilsgebrek? Ook dan is het goed om een advocaat in de hand te nemen. Deze kan u helpen de overeenkomst waarin het kwijtingsbeding is opgenomen te vernietigen. Let hierbij wel op dat een wilsgebrek lastig is aan te tonen, daarvoor zijn goede bewijzen nodig. Een rechter gaat niet snel over tot het vernietigen van de overeenkomst.
Bedenktermijn bij arbeidsovereenkomsten
Bij een vaststellingsovereenkomst die is gesloten ter beëindiging van een arbeidsovereenkomst heeft u altijd een bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn kan de vaststellingsovereenkomst (met daarin het kwijtingsbeding) nog worden ontbonden.
Contact met een advocaat
Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen over finale kwijting? Neemt u vrijblijvend contact op met Defenz Advocaten en er zijn meerdere specialisten die u hierin kunnen bijstaan.
Daarnaast kunnen wij met u meedenken over wat er allemaal onder het finale kwijtingsbeding moet vallen en kunnen u helpen met de formulering ervan.
Ook als er onenigheid is ontstaan over wat er onder een kwijtingsbeding valt, kunnen wij u helpen dit te beoordelen en adviseren of het raadzaam is om te gaan procederen.