Schorsen van een leerling

Foto van Rieneke Dreijer | Advocaat
Rieneke Dreijer | Advocaat

Dit artikel is geschreven door Rieneke Dreijer, een advocaat gespecialiseerd in het onderwijsrecht en personen- en familierecht, ervaren in het algemeen civiel recht

Schorsen van een leerling
Table of Contents

Schorsingen vinden doorgaans plaats vanwege wangedrag van leerlingen, zoals fysiek geweld, vernieling, of bedreigingen. Bij elke overweging tot schorsing is een zorgvuldige belangenafweging noodzakelijk. Er moet voldoende reden zijn voor een schorsing waarbij de schorsing in redelijke verhouding moet staan met het wangedrag van de leerling. Daarbij zal ook het belang van de leerling afgewogen moeten worden ten opzichte van het belang van de school.

Een schorsing kan verschillende vormen hebben. Bij een externe schorsing heeft de leerling tijdelijk geen toegang tot de school. De leerling blijft dan thuis. De school kan ook besluiten tot een interne schorsing. In dat geval gaat het kind wel naar school, maar doet dan niet mee aan de reguliere lessen.

De school moet zich bij een schorsing aan een aantal regels houden. Houdt de school zich niet aan de regels of bent u het als ouder niet eens met de schorsing? Dan is het mogelijk bezwaar te maken of een klacht in te dienen.

De regels

In de wet staat dat het schoolbestuur zelf regels opstelt voor het schorsen van leerlingen. De regels die de school hanteert voor het straffen en schorsen van leerlingen staan in de schoolgids en/of het leerlingenstatuut. In de wet staan regels voor de procedure:

  • Een leerling mag maximaal vijf schooldagen geschorst worden.
  • Het schorsingsbesluit met reden van schorsing wordt per brief aan ouders kenbaar gemaakt.
  • Het schoolbestuur informeert de Onderwijsinspectie bij schorsing langer dan één dag.

Deze informatie moet voor ouders goed vindbaar zijn.

Maximaal vijf dagen schorsing

Een school mag een kind maximaal één aaneengesloten week schorsen. Dat zijn dus maximaal vijf schooldagen. Dit is ook het geval als de school de leerling wil verwijderen van school. Als de schorsing langer dan één dag duurt, moet de school de Onderwijsinspectie schriftelijk inlichten over de schorsing en de reden daarvan.

Op de middelbare school kan een schorsing ook langer duren, maar alleen als dit is overlegd met de Onderwijsinspectie en er sprake is van een verwijderingsprocedure. Het kan ook zijn dat de leerplichtambtenaar op de hoogte wordt gebracht.

Brief van de school naar de ouders

De school moet de ouders schriftelijk op de hoogte brengen van de schorsing. In het voortgezet onderwijs moet ook de leerling op de hoogte worden gebracht van de schorsing. In de brief van de school staat waarom de leerling geschorst is en voor hoe lang. In de brief staat ook hoe bezwaar gemaakt kan worden tegen het besluit tot schorsing. Heeft u als ouder geen brief ontvangen? Vraag dan om een schriftelijke bevestiging van de school.

Verwijdering van school

Een school voor voortgezet onderwijs kan in bijzondere situaties besluiten een leerling te verwijderen. Voordat de school hiertoe besluit, moeten de leerling en zijn/haar ouders eerst in de gelegenheid worden gesteld om te worden gehoord.

De leerling mag niet voor het eind van het jaar worden verwijderd vanwege zijn onderwijsprestaties. Tot slot mag een leerling pas worden verwijderd als de school een nieuwe school voor hem of haar heeft gevonden.

Bent u als school voornemens een leerling van school te verwijderen? Lees dan hier wat een advocaat onderwijsrecht voor u kan betekenen.

Verplichting tot onderwijs blijft

Als een kind geschorst is, mag het geen lessen op school volgen. Dit betekent niet dat de leerling vrij heeft van school. De school blijft verplicht om het kind onderwijs te geven. Dit kan bijvoorbeeld met extra huiswerk dat de school na schooltijd of telefonisch met de leerling bespreekt.

Bezwaar maken of een klacht indienen

Vindt u als ouder dat de school uw kind ten onrechte heeft geschorst? Dan kunt u tegen de schorsing bezwaar maken bij het schoolbestuur. Mocht dit niet het gewenste resultaat hebben, dan kunt u de stap naar de rechtbank overwegen. Een klacht indienen tegen de schorsing is ook een mogelijkheid.

Contact

Is uw kind ten onrechte geschorst en wilt u dat dit wordt rechtgezet? Of heeft u als school een leerling geschorst en zijn de ouders het er niet mee eens? Neemt u dan contact met ons op. Onze advocaat gespecialiseerd in het onderwijsrecht kan u hierbij helpen.

Rieneke Dreijer | Advocaat

Mijn naam is Rieneke Dreijer en ik ben advocaat bij Defenz Advocaten. Ik ben gespecialiseerd op het gebied van het onderwijsrecht en het personen- en familierecht. Daarnaast houd ik me bezig met de algemene civiele praktijk.

Zoekt u een betrokken advocaat die voor u klaarstaat en zich inzet voor het vinden van een passende en duurzame oplossing? Bel naar 088 515 9099 of mail naar dreijer@defenz.nl voor een gratis oriëntatiegesprek.