Na scheiding met de kinderen verhuizen is geen sinecure en vereist tenminste een zeer goede voorbereiding om problemen te voorkomen.
Samenlevende ouders zijn vrij om met hun kinderen te verhuizen, maar voor gescheiden ouders is dat nog niet zo eenvoudig. Na scheiding hebben de kinderen het hoofdverblijf bij een ouder of wordt er invulling gegeven aan een co-ouderregeling waarbij de ouders de zorgtaken delen.
Een verhuizing van een ouder met de kinderen naar een andere plek heeft gevolgen voor het contact met de andere ouder en de leefomgeving van de kinderen.
Ouders hebben samen gezag en zullen samen een beslissing moeten nemen over een verhuizing.
Wat te doen bij geen toestemming andere ouder?
Als de andere ouder geen toestemming geeft om met uw minderjarige kind(eren) te verhuizen dan zult u – als u uw verhuizing door wilt zetten – vervangende toestemming kunnen vragen aan de rechter. Dit verzoek is gebaseerd op artikel 1:253a BW (geschillenregeling). De rechtbank neemt een zodanige beslissing als haar in het belang van het kind wenselijk voorkomt. De belangen van de minderjarige dienen hierbij een eerste overweging te vormen.
In de jurisprudentie zijn criteria ontwikkeld aan de hand waarvan de vraag wordt beantwoord of u toestemming zult krijgen voor deze voorgenomen verhuizing. Deze zijn als volgt:
- de noodzaak om te verhuizen;
- de mate waarin de verhuizing is doordacht en voorbereid;
- de door de verhuizende ouder geboden alternatieven en maatregelen om de gevolgen van de verhuizing voor de minderjarige en de andere ouder te verzachten en/of te compenseren;
- de mate waarin de ouders in staat zijn tot onderlinge communicatie en overleg;
- de rechten van de andere ouder en de minderjarige op onverminderd contact met elkaar in hun vertrouwde omgeving;
- de verdeling van de zorgtaken en de continuïteit van de zorg;
- de frequentie van het contact tussen de minderjarige en de andere ouder voor en na de verhuizing;
- de leeftijd van de minderjarige, zijn mening en de mate waarin de minderjarige geworteld is in zijn omgeving of juist extra gewend is aan verhuizingen;
- de (extra) kosten van de omgang na de verhuizing.
Als uitgangspunt geldt dat een ouder bij wie de minderjarige zijn hoofdverblijfplaats heeft in beginsel de gelegenheid dient te krijgen om met de minderjarige en een nieuwe partner elders een gezinsleven en een toekomst op te bouwen, indien de omstandigheden van het geval, na een belangenafweging een dergelijke beslissing ook rechtvaardigen.
Een praktijkvoorbeeld
Gescheiden ouders hebben een minderjarige kind en wonen in elkaars nabijheid in de provincie Friesland. Vader ontvangt zijn kind gedurende een weekend per 14 dagen alsmede komt het kind wekelijks tweemaal tussen de middag bij hem een boterham eten.
Moeder werkt in Amsterdam en haar werkgever verplicht haar om in de nabijheid van haar werk te komen wonen. Doet zij dat niet dan dreigt er ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Moeder vraagt vader om die reden toestemming om met de kinderen te mogen verhuizen naar Amsterdam, echter geeft vader deze toestemming niet. De reden van zijn afwijzing is dat er sprake zal zijn van een ingrijpende wijziging in de relatie die hij met de kinderen heeft.
De rechter oordeelt dat er geen sprake is van een noodzaak tot verhuizing omdat de moeder al jaren op en neer rijdt naar Amsterdam en er ook niet in gebleken dat zijn in de provincie Friesland geen baan zou kunnen krijgen. De rechtbank vindt wel dat de moeder de verhuizing goed heeft voorbereid en dat de communicatie tussen de ouders goed is en zal blijven, maar vindt dat het belang van het kind niet gebaad is bij een verhuizing vanwege het frequente contact tussen het kind en zijn vader.
Moeder is in hoger beroep gegaan van deze beslissing.
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft onlangs uitspraak gedaan in het door moeder ingestelde hoger beroep.
Het Gerechtshof heeft overwogen dat als uitgangspunt geldt dat een ouder bij wie de kinderen hun hoofdverblijf hebben, in deze zaak de moeder, in beginsel de gelegenheid dient te krijgen om met de kinderen en een nieuwe partner elders een gezinsleven en een toekomst op te bouwen, indien de omstandigheden van het geval na een belangenafweging (zoals hiervoor is uitgelegd) een dergelijke beslissing ook rechtvaardigen.
In deze zaak geldt dat vaststaat dat de moeder een vaste baan heeft met een goed salaris, waarmee zij haar gezin kan onderhouden. De reistijd in combinatie met de zorg voor de kinderen, die hun hoofdverblijfplaats bij haar hebben, ervaart de moeder als erg belastend. De werkgever van de moeder heeft aangegeven deze reistijd, gelet op het welzijn van de moeder en daarmee samenhangend haar inzetbaarheid, onwenselijk te achten.
De noodzaak voor de verhuizing is door de moeder voldoende aangetoond, aldus het Gerechtshof.
Bovendien staat in deze zaak vast dat moeder tijdens de relatie van partijen het leeuwendeel van de zorg voor de kinderen van partijen voor haar rekening heeft genomen. Deze zorggeschiedenis maakt volgens het Gerechtshof dat eerder aan de wens van moeder om te verhuizen tegemoet kan worden gekomen dan wanneer de vader ook tijdens de relatie een grote rol in de verzorging van de kinderen zou hebben gespeeld.
Het Gerechtshof neemt verder onder andere in aanmerking dat de moeder haar verhuizing naar het oordeel van het Gerechtshof goed heeft doordacht en voorbereid en dat de nieuwe leefomgeving voor de kinderen niet onbekend is.
Bovendien heeft moeder een zorgregeling voorgesteld waarmee zij de gevolgen van het gewijzigde contact tussen vader en kinderen kan verzachten.
Het Gerechtshof komt, alle belangen –waarbij het belang van de kinderen centraal staat, maar niet doorslaggevend is- en omstandigheden afwegende tot de conclusie dat aan de moeder vervangende toestemming voor de verhuizing dient te worden verleend.
Mocht u zelf met de kinderen willen verhuizen en geeft de andere ouder geen toestemming voor de betreffende verhuizing – of wil uw ex-partner met de kinderen verhuizen en bent u niet bereid daarvoor toestemming te verlenen- en om die reden behoefte hebben aan rechtsbijstand, neemt u dan eens contact op met één van onze in het familierecht gespecialiseerde advocaten.
Verhuiskwesties worden binnen ons kantoor behandeld door: