Huurrecht

Betaalt u te veel huur? Heeft u problemen met uw huurders? Gelden dezelfde regels voor bedrijfsruimten en woonruimten? Onze advocaten helpen u hierbij!

Een huurder van woonruimte is in Nederland goed beschermd, omdat wonen een eerste levensbehoefte is. Heeft een huurder een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, dan kan alleen  de rechter de huur tegen de wil van de huurder laten eindigen en dat alleen bij een goede reden. Een veel voorkomende reden is een flinke huurachterstand (minimaal 2 maanden en de lopende maand), daartegen kan de huurder weinig doen. Als er een huurachterstand dreigt, is het zaak om zo vroeg mogelijk met de verhuurder te gaan overleggen over een betalingsregeling. Ook de aanwezigheid van een wietplantage leidt in de regel tot een uitspraak van de rechter tot einde huur.  Veel moeilijker is huurbeëindiging bij overlast, de overlast  moet vaststaan, ernstig zijn en door de verhuurder worden aangetoond.

Bij een huurovereenkomst voor bepaalde tijd of een hospita-overeenkomst (huurder woont bij verhuurder) gelden andere regels en is het einde van de huur eenvoudiger.

Huurder en verhuurder zijn niet vrij in het bepalen van de huurprijs van een woning (“wat de gek er voor geeft”), er geldt een puntensysteem, waarbij het oppervlak en de voorzieningen een belangrijke rol spelen. Informatie over het puntensysteem is beschikbaar bij de huurcommissie. De punten leiden tot een minimum en maximum huur, tussen deze grenzen zijn  huurder en verhuurder vrij. Dit is niet het geval bij een all-in huur, dan geldt de minimumprijs voor de (kale) huur en de rest is een voorschot op de servicekosten. Vaak is dit voorschot veel te hoog en moet er worden terugbetaald aan de huurder.

Bij huur van bedrijfsruimten gelden andere regels. De vrijheid van huurder/verhuurder is veel groter omdat het niet om de bescherming van een eerste levensbehoefte gaat.

Dreigt er voor u als huurder einde huur? Wilt u als verhuurder een einde maken aan de huur? Zadelt verhuurder u op met hoge kosten “herstel oude staat”? Betaalt u te veel huur? Om u in de wirwar van regelgeving te kunnen adviseren of te procederen, kunt u contact opnemen met onze advocaten.

Onze specialisten op dit gebied
Advocaat / Partner
Specialist in insolventierecht, ondernemingsrecht en arbeidsrecht. met de focus op duidelijkheid. Ook is hij curator in faillissementen.
Advocaat / Partner
Toegewijd advocaat, gespecialiseerd in tuchtrecht en bestuursrecht. Gerrit heeft affiniteit voor de zorg en staat regelmatig medici bij.
Advocaat / Partner
Personen- en familierechtadvocaat, mediator en overlegadvocaat. Doelgericht en betrokken. Andrea is hard op haar lijn, maar zacht op de persoon.
Advocaat
Ervaren specialist op het gebied van sociaal zekerheid- en personen- en familierecht. In zijn werk legt hij de focus op kennis en welzijn van mensen.
Advocaat
Toewijding is de sleutel tot succes. Onder dit motto houdt Samim zich bezig binnen de civiele praktijk voornamelijk met vastgoed gerelateerde zaken.
Advocaat
Met enthousiasme houdt Eline zich bezig met de algemene praktijk. Ze is een gedreven jurist en is cum laude afgestudeerd met als specialisme het privaatrecht.
Verwant nieuws
Lukas Juhas 422507 Unsplash
Particulieren

Sociaal zekerheidsrecht

Heeft u problemen met uw bijstandsuitkering, de WMO, bent u volgens het UWV verwijtbaar werkloos of juist niet volledig arbeidsongeschikt? Onze advocaten kunnen u hierbij

Read More »
Marcelo Leal 525182 Unsplash
Ondernemers

Tuchtrecht

Heeft u een klacht over een medische professional? Wilt u iemand aansprakelijk stellen voor een medische fout? Twijfelt u aan het professioneel optreden van een beroepsgenoot? Onze

Read More »
Rawpixel 472352 Unsplash
Particulieren

Gezondheidsrecht

Bent u zorgverlener, maar loopt u aan tegen problemen? Heeft u een (tucht)klacht? Of wordt er een machtiging aangevraagd? Onze advocaten helpen u hierbij! Bij

Read More »

Geen tijd tijdens kantooruren? Geen probleem!

U kunt nu ook een afspraak maken op donderdagavond tussen 17:00 en 20:00 uur. Bel voor een afspraak:

088- 515 9099

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen!

Bezoekadres
Zonnedauw 12
9202 PA Drachten

Telefoonnummer
088- 515 9099

E-mailadres
info@defenz.nl

Contactformulier