Onderwijsrecht

Veel mensen, werkzaam in het onderwijs vallen onder het ambtenarenrecht.
Beschermde rechtspositie ambtenaren

Een werknemer valt onder het arbeidsrecht en is werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst; een ambtenaar is werkzaam bij een (semi-)overheidsinstantie, waar de ambtenaar is ‘aangesteld’. Het arbeidsrecht voor werknemers is geregeld in het Burgerlijk Wetboek, het ambtenarenrecht is geregeld in een groot aantal wetten en rechtspositionele regelingen.

Verschil met arbeidsovereenkomst

Een werknemer kan pas worden ontslagen als de werkgever een ontslagvergunning van het UWV heeft gekregen of als de kantonrechter een ontslagverzoek van de werkgever heeft gehonoreerd. Een ontslag van een werknemer wordt dus vooraf door de kantonrechter of het UWV getoetst op redelijkheid. Nog voordat het ontslagbesluit is gevallen kan de werknemer zich al verweren. Een ambtenaar daarentegen wordt ontslagen door een eenzijdig besluit van de overheidswerkgever. De overheidswerkgever hoeft dus niet eerst toestemming voor ontslag te vragen. Als een ambtenaar het met zijn of haar ontslagbesluit oneens is, dan kan hij/zij daarna verweer voeren door tijdig bezwaar in te dienen. De bezwaartermijn bedraagt doorgaans 6 weken.

Een ander groot verschil is dat het ambtenarenrecht valt onder het bestuursrecht en het arbeidsrecht onder het civiele recht. Dit betekent dat niet alleen de procedures om een ontslag aan te vechten verschillen, maar de procedures ook nog dienen te worden aangebracht bij een andere rechter. Tenslotte gelden er in het ambtenarenrecht hele andere regels voor ontslagvergoedingen dan in het arbeidsrecht.

Ingewikkeld rechtsgebied

Het ambtenarenrecht is ingewikkeld. Als u als ambtenaar wordt ontslagen (of als er ontslag dreigt), is het vaak zeer verstandig deskundige bijstand in te roepen. Ook de overheidswerkgever laat zich immers vaak bijstaan door een gespecialiseerd advocaat. De ervaring leert dat inschakeling van een ambtenarenrechtelijk advocaat zich doorgaans snel terugverdient. Mrs. Piter van Zandbergen en Dirk van der Wal kennen als advocaat het ambtenarenrecht op hun duimpje. Zij hebben vele ambtenaren bijgestaan en kennen dus de klappen van de zweep. Bij een (dreigend) ontslag is het aan te raden zo snel mogelijk met één van hen contact op te nemen. Bij specifieke schoolgerelateerde zaken kun u bij mr. Gerrit Wempe terecht.

Onze specialisten op dit gebied
Advocaat / Partner
Specialist in insolventierecht, ondernemingsrecht en arbeidsrecht. met de focus op duidelijkheid. Ook is hij curator in faillissementen.
Advocaat / Partner
Toegewijd advocaat, gespecialiseerd in tuchtrecht en bestuursrecht. Gerrit heeft affiniteit voor de zorg en staat regelmatig medici bij.
Advocaat / Partner
Personen- en familierechtadvocaat, mediator en overlegadvocaat. Doelgericht en betrokken. Andrea is hard op haar lijn, maar zacht op de persoon.
Advocaat
Ervaren specialist op het gebied van sociaal zekerheid- en personen- en familierecht. In zijn werk legt hij de focus op kennis en welzijn van mensen.
Advocaat
Toewijding is de sleutel tot succes. Onder dit motto houdt Samim zich bezig binnen de civiele praktijk voornamelijk met vastgoed gerelateerde zaken.
Advocaat
Met enthousiasme houdt Eline zich bezig met de algemene praktijk. Ze is een gedreven jurist en is cum laude afgestudeerd met als specialisme het privaatrecht.
Verwant nieuws
Rawpixel 552396 Unsplash
Ondernemers

Ambtenarenrecht

Ambtenaren hebben een rechtspositie die behoorlijk afwijkt van de rechtpositie van een werknemer. Veel mensen, werkzaam in het onderwijs, vallen ook onder het ambtenarenrecht. Beschermde rechtspositie

Read More »
Rawpixel 659488 Unsplash
Ondernemers

Arbeidsrecht

Wordt uw arbeidsovereenkomst beëindigd, gaat uw werknemer bij de concurrent werken of heeft u een andere zaak omtrent arbeidsrecht? Onze advocaten kunnen u hierbij helpen!

Read More »
Anthony Ginsbrook 678771 Unsplash
Ondernemers

Bouwrecht

Het bouwrecht heeft betrekking op de realisatie van bouwwerken van stoffelijke aard en alles wat daarmee van doen heeft. Wij staan zowel particulieren als ondernemers

Read More »

Geen tijd tijdens kantooruren? Geen probleem!

U kunt nu ook een afspraak maken op donderdagavond tussen 17:00 en 20:00 uur. Bel voor een afspraak:

088- 515 9099

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen!

Bezoekadres
Zonnedauw 12
9202 PA Drachten

Telefoonnummer
088- 515 9099

E-mailadres
info@defenz.nl

Contactformulier