Sociaal zekerheidsrecht

Heeft u problemen met uw bijstandsuitkering, de WMO, bent u volgens het UWV verwijtbaar werkloos of juist niet volledig arbeidsongeschikt? Onze advocaten kunnen u hierbij bijstaan!

Sociaal zekerheidsrecht zijn wetten en maatregelen die er voor zorgen dat mensen ten tijde van arbeidsongeschiktheid, ziekte, pensioen of werkloosheid toch een inkomen hebben. Ook wordt er gezorgd voor sociale voorzieningen zoals medische hulpmiddelen en sociale diensten zoals verzorging. De overheid betaalt hiervoor door middel van belastingen.

Sinds 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht. Hierin staat dat iedereen die ondersteuning nodig heeft om te kunnen werken valt onder de Participatiewet.  De Wet Werk en Bijstand, de Wet Sociale Werkvoorziening en een groot deel van de Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten) vallen hieronder.

Defenz Advocaten staat iedereen bij die met sociale zekerheid te maken krijgt: werkgevers, werknemers, arbeidsongeschikten, werklozen, ouderen en zelfstandigen.

Casus: Huishoudelijke hulp WMO niet stoppen.

Door de gemeente Pekela is jarenlang aan een echtpaar met beperkingen een persoonsgebonden budget (PGB) op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verstrekt waardoor er een huishoudelijke hulp van 8,5 uur per week kon worden betaald. Onder invloed van nieuwe wetgeving wilde de gemeente hiermee stoppen. In een door mr. Dirk van der Wal  aangespannen voorlopige voorziening werden zijn klanten in het gelijk gesteld, voorlopig moet de gemeente dezelfde mate van hulp blijven verstrekken (uitspraak 23 januari 2015).

Na 34 maanden(!) neemt de gemeente een besluit op bezwaar waarbij het bezwaar ongegrond wordt verklaard (terwijl een door de gemeente ingeschakelde deskundige 7 uur per week had geadviseerd). Opnieuw voorlopige voorziening gevraagd. bij uitspraak van 15 december 2017 door de Rechtbank Noord Nederland toegewezen: tot 6 weken na besluit op bezwaar 7 uur huishoudelijke hulp per week.

Onze specialisten op dit gebied
Advocaat / Partner
Specialist in insolventierecht, ondernemingsrecht en arbeidsrecht. met de focus op duidelijkheid. Ook is hij curator in faillissementen.
Advocaat / Partner
Toegewijd advocaat, gespecialiseerd in tuchtrecht en bestuursrecht. Gerrit heeft affiniteit voor de zorg en staat regelmatig medici bij.
Advocaat / Partner
Personen- en familierechtadvocaat, mediator en overlegadvocaat. Doelgericht en betrokken. Andrea is hard op haar lijn, maar zacht op de persoon.
Advocaat
Ervaren specialist op het gebied van sociaal zekerheid- en personen- en familierecht. In zijn werk legt hij de focus op kennis en welzijn van mensen.
Advocaat
Toewijding is de sleutel tot succes. Onder dit motto houdt Samim zich bezig binnen de civiele praktijk voornamelijk met vastgoed gerelateerde zaken.
Advocaat
Met enthousiasme houdt Eline zich bezig met de algemene praktijk. Ze is een gedreven jurist en is cum laude afgestudeerd met als specialisme het privaatrecht.
Verwant nieuws
Rawpixel 552396 Unsplash
Ondernemers

Ambtenarenrecht

Ambtenaren hebben een rechtspositie die behoorlijk afwijkt van de rechtpositie van een werknemer. Veel mensen, werkzaam in het onderwijs, vallen ook onder het ambtenarenrecht. Beschermde rechtspositie

Read More »
Rawpixel 659488 Unsplash
Ondernemers

Arbeidsrecht

Wordt uw arbeidsovereenkomst beëindigd, gaat uw werknemer bij de concurrent werken of heeft u een andere zaak omtrent arbeidsrecht? Onze advocaten kunnen u hierbij helpen!

Read More »
Anthony Ginsbrook 678771 Unsplash
Ondernemers

Bouwrecht

Het bouwrecht heeft betrekking op de realisatie van bouwwerken van stoffelijke aard en alles wat daarmee van doen heeft. Wij staan zowel particulieren als ondernemers

Read More »

Geen tijd tijdens kantooruren? Geen probleem!

U kunt nu ook een afspraak maken op donderdagavond tussen 17:00 en 20:00 uur. Bel voor een afspraak:

088- 515 9099

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen!

Bezoekadres
Zonnedauw 12
9202 PA Drachten

Telefoonnummer
088- 515 9099

E-mailadres
info@defenz.nl

Contactformulier