Defenz Logo Wit Tepper Op Maat

Kantonrechter kent extra billijke vergoeding toe aan slechthorende werkneemster (‘muizengaatje’)

Muizengaatje”?

Een werknemer die langer dan 2 jaar in dienst is heeft  normaalgesproken bij ontslag recht op de transitievergoeding. Daarnaast kan de kantonrechter een aanvullende billijke vergoeding toekennen. Maar dan moet  de  werkgever het  wel bont hebben gemaakt. De werkgever moet dan “ernstig verwijtbaar” hebben gehandeld. Volgens de wetsgeschiedenis kan er alleen in uitzonderlijke gevallen sprake zijn  van “ernstige verwijtbaarheid”. En dat moet de werknemer dus aantonen. In de literatuur wordt wel gezegd dat een werknemer eerst door het “muizengaatje” moet zijn gekropen voordat de kantonrechter een extra billijke vergoeding toewijst. Ga er maar aanstaan.

Dit betekent echter niet dat er vrijwel nooit een extra billijke vergoeding wordt toegewezen. Wij stonden een slechthorende werkneemster bij die er uiteindelijk in slaagde door het muizengaatje te kruipen.

Wat was het geval?

Een  62–jarige werkneemster was sinds 1997 bij werkgever in dienst als medewerkster boekhouding en salarisadministratie. Zij  had last van toenemende gehoorproblemen, waardoor zij haar werk niet meer kon uitvoeren.  Eind 2014/begin 2015 was er al een proces in werking gezet om de werkplek van de werkneemster  aan te passen; er waren ook al offertes uitgebracht. Dit proces was zonder nadere uitleg door de werkgever stopgezet. De werkneemster raakte arbeidsongeschikt en de bedrijfsarts adviseerde de werkgever om de werkplek van de werkneemster aan te passen. Maar de werkgever weigerde.  De werkneemster vroeg een deskundigenoordeel aan bij UWV en deze oordeelde  dat de werkgever hier in gebreke bleef.

De arbeidsverhouding verslechterde. De bedrijfsarts adviseerde  om (onafhankelijke)  mediation in te schakelen. De werkgever ging ook aan dat advies voorbij. En  schoof vervolgens als “mediator”  een kantoorgenoot van haar raadsman/gemachtigde naar voren. De werkneemster weigerde daaraan deel te nemen omdat deze persoon niet als objectief en onafhankelijk mediator kon worden aangemerkt.

Vervolgens heeft de werkgever de ziekte-begeleiding door de bedrijfsarts stopgezet. Er gebeurde dus langere tijd niets en de werkneemster zat onverrichterzake thuis. En de werkneemster  ontving  geen loonstroken meer.

In een door de werkneemster opgestarte procedure drong de kantonrechter aan op – alsnog – mediation.  De werkgever stemde  daar met de nodige tegenzin mee in. Er was echter zoveel gebeurd dat de verstoorde verhouding daarmee niet werd opgelost.

Als klap op de vuurpijl werd van het ene op het nadere moment  (en zonder aankondiging) ineens geen loon meer uitbetaald. De werkgever vroeg vervolgens ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Wat deed de kantonrechter?

De kantonrechter ontbond de arbeidsovereenkomst vanwege een onherstelbaar verstoorde arbeidsverhouding  met ingang van 1 maart 2017. Hoewel de kantonrechter  normaalgesproken  de procedure-tijd op de opzegtermijn in mindering kan brengen, deed de kantonrechter dat nu niet. De  transitievergoeding werd vastgesteld  op een bedrag van ruim € 17.000,- bruto.

De kantonrechter vond tenslotte dat voldoende was aangetoond dat de werkgever “ernstig verwijtbaar” had gehandeld. Zij kende een aanvullende billijke vergoeding toe van € 20.000,- bruto. De zaken zijnoverigens nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl maar hebben de rolnummers: 5289301\AR VERZ 16-171 en 5396417\AR VERZ 16-205

Moraal van het verhaal:

Als een werkgever handelt in strijd met zijn verplichtingen kan een ontslag uiteindelijk een dure aangelegenheid worden. De rechter heeft namelijk de mogelijkheid om met een billijke vergoeding  fors “uit te halen”. Bedragen die hoger zijn dan de transitievergoeding zijn geen uitzondering!

Wilt u als werkgever voorkomen dat u een torenhoge billijke vergoeding moet betalen?

Of meent u als werknemer dat in dit speciale geval een billijke vergoeding aan u zou moeten worden toegekend?

Wij kennen beide kanten van de medaille; we treden op voor zowel werkgevers en werknemers.

Laat uzelf tijdig en goed voorlichten!

Neem vrijblijvend contact met ons op. Een eerste gesprek kost u niets. Wij staan u graag te woord!

 

mr. Johan Keizer, 31 oktober 2016

Geen tijd tijdens kantooruren? Geen probleem!

U kunt nu ook een afspraak maken op donderdagavond tussen 17:00 en 20:00 uur. Bel voor een afspraak:

088- 515 9099