Je bent ongetwijfeld een ondernemer die het beste voor heeft met zijn werknemers. Maar helaas, zo nu dan loop je wel eens tegen de vraag aan: gaat mijn werknemer nu niet veel te ver? Moet ik dit nog tolereren? Kan ik deze werknemer op staande voet ontslaan? En is dat verstandig te doen?
Nieuwe ontslagrecht: lagere ontslagvergoedingen!
In 2015 is er een nieuw ontslagrecht ingevoerd. De regering had daarbij aangegeven dat iedere werknemer bij een ontslag recht heeft op een transitievergoeding, tenminste als de werknemer 2 jaar of langer in dienst was. Deze transitievergoeding is behoorlijk lager (ongeveer ⅓) dan de vroegere kantonrechtersformule.
De werknemer had daarnaast soms recht op een billijke vergoeding, maar alleen als je het als werkgever wel erg bont had gemaakt. Er werd wel gesproken over “het muizengaatje”. En als de werknemer zich bij een rechter al door dit muizengaatje had gewurmd, dan was de hoogte van de billijke vergoeding toch nog vaak laag.
Wat deden sommige werkgevers als met een werknemer er iets van een conflict speelde? Ze gaven gewoon ontslag op staande voet. En als de werknemer al de moed had om naar de rechter te gaan en deze rechter het ontslag ook nog zou afkeuren dan zou de vergoeding toch maar laag zijn.
Hoge Raad 30 juni 2017
De Hoge Raad heeft op 30 juni jl. een arrest gewezen, waarmee de deur van een hogere extra vergoeding toch weer behoorlijk is opengezet. Als de rechter vindt dat het ontslag op staande voet niet terecht is, dan kan –bijvoorbeeld- door de rechter worden geschat hoe lang het dienstverband zou hebben geduurd als er geen ontslag zou zijn geweest. Het loon vanaf het ontslag op staande voet tot het moment dat in de toekomst het dienstverband sowieso tot een einde zou zijn gekomen, is dan de schade omdat de werknemer immers deze werkzaamheden misloopt. En dat bepaalt dan ook de hoogte van de ontslagvergoeding.
Deze uitspraak van de Hoge Raad betekent dus dat je als werkgever zomaar kunt worden veroordeeld om één of zelfs enkele jaarsalarissen aan extra vergoeding aan de werknemer te moeten betalen!
Hoger beroep
Daar komt bij dat in het nieuwe ontslagrecht nu ook de mogelijkheid is opgenomen om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter. Vroeger was dat niet zo. Als een werknemer ontslag op staande voet krijgt dan is hij eigenlijk gedwongen naar de rechter te gaan. Als je als werkgever dus ontslag op staande voet geeft dan is de kans dus heel groot dat je naar de rechter moet, een advocaat moet inschakelen, lang aan het procederen bent en ook nog een hele forse ontslagvergoeding moet betalen! Dat moet je natuurlijk niet willen.
Moraal van het verhaal: Denk wel twee keer na voordat je besluit een werknemer op staande voet te ontslaan!
Betekent dit dat je dus nooit meer van een werknemer kunt afkomen die verkeerde dingen heeft gedaan? Natuurlijk niet. Er zijn andere mogelijkheden. Zelfs zonder gevaar op jarenlang procederen en torenhoge ontslagvergoedingen.
Kom je als ondernemer in zo’n situatie? Neem dan met ons contact op! Defenz Advocaten weet er raad mee!