Wat is vervangende toestemming bij vakantie? Wanneer heeft u dit nodig en hoe vraagt u dit aan? In dit blog gaan we hierop in.
De vakantie is over het algemeen een zorgeloze periode, maar de voorbereiding kan veel stress met zich meebrengen. Vooral voor gescheiden ouders is het van belang dat zij de benodigde papieren op orde hebben.
Toestemming vakantie vragen aan de andere gezaghebbende ouder
Wanneer u bent gescheiden, heeft u als u met uw kind jonger dan 18 jaar op vakantie wilt gaan naar het buitenland, toestemming van de andere gezaghebbende ouder nodig. Dit kan lastig zijn als de andere ouder met gezag niet erg betrokken is. Het is daarom belangrijk dat u ruim van tevoren uw vakantieplannen bespreekt met de andere ouder. Komt u er samen niet uit, dan kunt u vervangende toestemming vakantie bij de rechter aanvragen.
Bij een grenscontrole is het aantonen van toestemming van de andere gezaghebbende ouder verplicht. Dit is belangrijk, omdat zonder deze toestemming reizen kan worden gezien als internationale kinderontvoering.
Op de site van de rijksoverheid vindt u een toestemmingsformulier dat u kunt downloaden en kunt invullen en laten ondertekenen door de andere gezaghebbende ouder: Formulier toestemming reizen met minderjarig kind naar het buitenland | Formulier | Rijksoverheid.nl.
Benodigde reisdocumenten
Hieronder hebben wij een lijstje gemaakt van de benodigde documenten die u mee moet nemen op vakantie ten behoeve van de kinderen in het buitenland:
- identiteitsbewijzen van de kinderen;
- een kopie van het paspoort van de andere ouder;
- het ondertekende toestemmingsformulier;
- internationaal uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) van het kind, met de namen van de ouders en wie het gezag heeft.
U moet deze documenten kunnen laten zien bij de Koninklijke Marechaussee als daarom wordt gevraagd. Als het toestemmingsformulier niet wordt ondertekend, kunt u via een advocaat vervangende toestemming vakantie aan laten vragen.
Vervangende toestemming vakantie bij de rechter
Wil de andere gezaghebbende ouder het formulier toestemming reizen met minderjarig kind naar het buitenland niet invullen, dan kunt u op grond van art. 1:253a BW hiervoor ook vervangende toestemming vakantie bij de rechter vragen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
De rechtbank stelt bij de beoordeling altijd het belang van het kind voorop. Een verzoek wordt niet snel afgewezen door de rechtbank. Uitzonderingssituaties zijn bijvoorbeeld als er een negatief reisadvies is afgegeven voor het betreffende land, als de vakantie buiten de schoolvakanties plaatsvindt of als het kind een medische indicatie heeft die behandeling in Nederland behoeft.
Procedure vervangende toestemming vakantie bij de rechter
De procedure vervangende toestemming vakantie start met een verzoekschrift dat wordt opgesteld door één van onze familierechtadvocaten. Dit verzoekschrift wordt ingediend bij de rechtbank. Vervolgens geeft de rechtbank de andere ouder de mogelijkheid om hierop te reageren. Daarna volgt er vaak een zitting, waarbij het kind van 12 jaar en ouder ook kan worden gehoord. Uiteindelijk zal de rechtbank een uitspraak doen. De gehele procedure neemt vaak meer dan twee maanden in beslag. Wanneer u hiervoor niet meer de tijd heeft, dan kunnen we voor u ook een versnelde procedure opstarten, een kort geding.
Kort geding vervangende toestemming vakantie
Als het belang spoedeisend is, kunnen we in plaats van een verzoekschriftprocedure ook een kort geding vervangende toestemming vakantie voor u opstarten. Deze procedure verloopt veel sneller, over het algemeen twee weken. Neemt u echter wel tijdig contact op met een advocaat, rechters hebben het in de vakantieperiode namelijk vaak druk waardoor het langer kan duren.
Procedure kort geding vervangende toestemming vakantie
Een kort geding vervangende toestemming vakantie aanvangen begint met het dagvaarden van de andere ouder. Onze advocaat stelt hiervoor een dagvaarding op en laat deze door een deurwaarder betekenen bij de andere ouder. De andere ouder krijgt de gelegenheid om hierop te reageren, waarna er een zitting volgt bij de rechter. De rechter kan schriftelijk of mondeling tijdens de zitting uitspraak doen. Doet hij dit niet, dan doet de rechter meestal twee weken na de zitting schriftelijk uitspraak.
Neem contact op met een familierecht advocaat van Defenz Advocaten
Onze familierecht advocaten kunnen u adviseren en zo nodig vervangende toestemming vakantie voor u aanvragen bij de rechter via een verzoekschriftprocedure of een kort geding procedure.
Via het contactformulier kunt u vrijblijvend een oriënterend gesprek plannen.