Kinderalimentatie

Foto van Martine Elderhuis | Advocaat
Martine Elderhuis | Advocaat

Dit artikel is geschreven door Martine Elderhuis, een ervaren advocaat in het personen- en
familierecht.

Kinderalimentatie
Inhoudsopgave

Als ouders gaan scheiden dan mogen de kinderen daar, ook financieel, niet te veel op achteruitgaan. Het kan hierdoor zijn dat de ene ouder wordt verplicht kinderalimentatie te betalen aan de andere ouder. Jullie mogen hiervoor zelf een bedrag afspreken, maar het is beter om u te laten bijstaan door een scheidingsadvocaat die een exacte berekening kan uitvoeren. Een advocaat kan dan ook de kinderalimentatie vast laten leggen in een uitspraak van de rechter.

Wat is kinderalimentatie?

Kinderalimentatie is een financiële bijdrage die de ene ouder na een scheiding aan de andere ouder betaalt om bij te dragen in de kosten van de kinderen. Deze verplichting kan ontstaan omdat de ene ouder meer voor de kinderen zorgt dan de ander, maar ook als de ene ouder veel meer verdient dan de andere ouder.

Wanneer vervalt kinderalimentatie?

De verplichting tot het betalen van kinderalimentatie duurt tot het kind 18 jaar is geworden. Daarna wordt dit van rechtswege omgezet in kosten van studie en levensonderhoud tot het kind 21 jaar is geworden, als de jongmeerderjarige hier behoefte aan heeft.

Hoe berekenen we hoeveel kinderalimentatie betaald moet worden?

Kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van zogenaamde Tremanormen. Deze normen worden ook door rechtbanken gebruikt om de hoogte van de alimentatie uit te rekenen.

Belangrijkste factoren

Belangrijke factoren die een rol spelen bij het berekenen van de kinderalimentatie zijn het gezinsinkomen van voor de scheiding, het inkomen van u en uw ex-partner na de scheiding en de hoogte van het kindgebonden budget. Daarnaast wordt er gekeken wat de woonsituatie is van de kinderen en hoe de zorg verdeeld wordt. Via verschillende sites kunt u zelf een globale berekening maken met hun rekenhulp. Een familierecht advocaat kan echter een gespecificeerde berekening maken, neemt u hiervoor contact met ons op.

Invloed van financiële veranderingen

Wanneer inkomens veranderen of er nieuwe partners in het spel komen, kan het nodig zijn om de kinderalimentatie aan te passen. Jullie kunnen dan samen hierover afspraken maken. Lukt dit niet? Schakel dan een van onze familierecht advocaten in die de kinderalimentatie kan laten aanpassen door de rechter.

Jaarlijkse indexering

Elk jaar op 1 januari wordt de alimentatie geïndexeerd. Dat betekent dat het vastgestelde bedrag omhoog gaat met een percentage dat is vastgesteld door de overheid. Let er dus goed op dat uw ex-partner deze indexering ook betaalt.

Wat als kinderalimentatie niet wordt betaald?

Het LBIO is een overheidsinstelling die helpt bij het innen van kinderalimentatie wanneer uw ex-partner niet betaalt. Zij hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om beslag te leggen op het loon of de uitkering van uw ex-partner. U kunt het LBIO alleen inschakelen als de alimentatiebedragen door de rechter zijn vastgesteld of bekrachtigd.

Het inschakelen van het LBIO is voor u kosteloos, maar brengt voor uw ex-partner als alimentatieplichtige wel extra kosten met zich mee (opslagkosten).

Wijzigingen en herziening van alimentatie

Veel wijzigingen in uw situatie of in die van uw ex-partner zijn ook redenen om de alimentatie te wijzigen. Zo kan het zijn dat er een nieuw kindje wordt geboren, de zorgregeling wijzigt of dat één van jullie promotie maakt. Maak gezamenlijk nieuwe afspraken over de kinderalimentatie of neem contact op met een advocaat familierecht als u er samen niet uitkomt.

Co-ouderschap en kinderalimentatie

Ook bij co-ouderschap kan de verplichting tot het betalen van kinderalimentatie bestaan. Dit is het geval wanneer de ene ouder een hoger inkomen heeft dan de andere ouder. Jullie kunnen hier gezamenlijk afspraken over maken of contact opnemen met een familierecht advocaat voor het maken van een berekening.

Veelgestelde vragen en misverstanden

 

Wat is het minimale bedrag voor kinderalimentatie?

Het minimale bedrag is € 25,- per kind per maand als de alimentatieplichtige een minimuminkomen heeft. Wanneer het door bijvoorbeeld schulden helemaal niet meer mogelijk is om de kinderalimentatie te betalen, dan kan de rechter worden verzocht om nihilstelling van de alimentatie. Schakelt u hiervoor de hulp in van een familierecht advocaat.

Wat is het maximale bedrag voor kinderalimentatie?

Er bestaat geen maximum bedrag. Het bedrag is afhankelijk van de inkomens en uitgaven van beide ouders, de behoefte van de kinderen en de draagkracht van de alimentatieplichtige.

Welke kosten vallen onder kinderalimentatie?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de verblijfskosten, verblijfsoverstijgende kosten en buitengewone kosten.

  • de verblijfskosten maken beide ouders en dragen beide ouders, bijvoorbeeld kosten voor eten en drinken. Als de kinderen meer bij de ene ouder zijn dan bij de andere ouder, dan wordt dit gecompenseerd in de berekening van de kinderalimentatie middels de zorgkorting;
  • voor de verblijfsoverstijgende kosten wordt alimentatie betaald. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor kleding en hobby’s en schoolgeld;
  • de buitengewone kosten vallen buiten de kinderalimentatie, hier worden vaak aparte afspraken over gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn rijlessen of een bril of beugel.

Is kinderalimentatie inkomen?

Kinderalimentatie wordt niet gezien als inkomen door de Belastingdienst, omdat het bedrag bedoeld is voor de verzorging en de opvoeding van de kinderen.

Juridische hulp en advies

Kinderalimentatie kan vaak een heikel punt zijn als u gaat scheiden, omdat het u of uw ex-partner direct in de portemonnee raakt. Onenigheid hierover kan dan ook weerslag hebben op uw kinderen. Aarzel niet om deskundige hulp in te schakelen om dit proces in juiste banen te leiden.

Neem vrijblijvend contact op voor een oriënterend gesprek met een van onze familierecht advocaten. U kunt mailen naar info@defenzadvocaten.nl of ons bereiken op 088 5159099. Aan een eerste oriënterend gesprek zijn geen kosten verbonden.

Martine Elderhuis | Advocaat

Mijn naam is Martine Elderhuis en ik ben advocaat bij Defenz Advocaten. Met ruim 15 jaren ervaring houd ik me bezig met personen- en familierecht, strafrecht en sociaal zekerheidsrecht. Bent u op zoek naar een betrokken advocaat die oog heeft voor alle belangen? Bel naar 088-5159099 of mail naar elderhuis@defenz.nl voor een laagdrempelig en gratis oriëntatiegesprek.